از پزشکان زنان و زایمان و دندانپزشکان بیشتر شکایت میشود؛
یک متخصص پزشکی قانونی: 90 درصد پزشکان مورد شکایت، حکم برائت میگیرند
یک متخصص پزشکی قانونی، میزان قصور پزشکان در بیمارستانها را بسیار ناچیز توصیف کرد و گفت: قصور پزشکی در بیمارستانهای کشور ما بین یک در 10 هزار تا یک در 100 هزار است ولی این نارضایتی است که بیماران ما را آزار میدهد...
دکتر احمد رضا تافتاچی ـ استادیار گروه پزشکی قانونی دانشگاه علوم پزشکی تهران ـ در گفتوگو با خبرنگار حقوقی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، تعریفی از خطای پزشکی ارائه داد و تصریح کرد: زمانی که عمل پزشکی در حد استاندارد نباشد، به طوری که در آن کاری انجام شود که نباید انجام میشد و یا برعکس کاری که باید انجام میشد صورت نگرفت، خطای پزشکی رخ داده است.
وی در ادامه به تفکیک خطای پزشکی از قصور پزشکی پرداخت و اظهار کرد: خطای پزشکی بار علمی و دامنه وسیعی دارد و در طی یک نظام خود گزارشدهی، توسط خود پزشکان مشخص میشود. در صورتی که قصور، بار قانونی دارد و زمانی است که بیمار در اثر تقصیر پزشک متحمل خسارت میشود و وقوع آن را میتوان از روی شکایات بیماران تشخیص داد.
این متخصص پزشکی قانونی همچنین با تاکید بر اینکه 10 درصد فعالیتهای درمانی و تشخیصی پزشکان در همه جای دنیا مشتمل بر خطای پزشکی است، خاطرنشان کرد: امکان بروز خطای پزشکی در تمام مراحل کار پزشکی، تشکیل پرونده، گرفتن شرح حال، معاینه، تشخیص، بررسیهای پاراکلینیکی و اقدامات درمانی وجود دارد و نمیتوان آن را به مرحله خاصی از کار پزشکی منحصر کرد اما اگر خطای پزشکی به حدی شدید باشد که بیمار را دچار صدمه مهمی کند، به آن قصور پزشکی میگوییم.
تافتاچی آمارهای قصور پزشکی در کشور را بسیار ناچیز عنوان کرد و گفت: قصور پزشکی یک در 10 هزار تا یک در 100 هزار روی میدهد و در مورد حدودا 90 درصد شکایاتی که به پزشکی قانونی ارجاع میشود، حکم برائت پزشکان صادر میشود.
وی در ادامه با بیان اینکه آمار شکایت در رشتههای زنان و زایمان و دندانپزشکی نسبت به سایر رشتههای پزشکی بیشتر است، خاطرنشان کرد: رشته زنان و زایمان به دلیل سختی و حساسیت کار و دندانپزشکی به دلیل هزینههای بالا میزان شکایت بیشتری دارند.
این متخصص پزشکی قانونی با تاکید بر اینکه افزایش رضایتمندی بیماران، مهمترین دغدغه نظام سلامت در کشور است، افزود: مشکلات سیستماتیک در نظام سلامت و ناتوانی پزشکان در برقراری ارتباط موثر با بیماران از مهمترین علل نارضایتی بیماران محسوب میشود که باعث میشود اکثر بیماران مراجعهکننده به مراکز درمانی ناراضی به منزل برگردند. این در حالی است که اصلاح مورد اول بسیار مشکل و اصلاح مورد دوم بسیار آسان است.
تافتاچی یادآور شد: در حال حاضر تعداد قابل توجهی از مراجعهکنندگان به بیمارستانها و مراکز درمانی، ناراضی به منزل باز میگردند و این در حالی است که پس از رسیدگی به شکایات از پزشکان، در اکثر موارد معلوم میشود که آنان تقصیری نداشتهاند و مشکل ساختاری و سیستماتیک بوده است.
وی در ادامه با بیان اینکه بیمهها با حمایتهای ناچیز خود از بیماران پل ارتباط بین آنان و پزشک را تضعیف میکنند، خاطرنشان کرد: اگر پزشکان وقت و توان کافی داشته باشند و بتوانند زمان بیشتری را صرف ارتباط با بیمار کنند، بسیاری از این نارضایتیها کاهش می یابد.
این متخصص پزشکی قانونی گفت: بیمهها با پرداختهای بسیار ناچیز مثلا 2500 تومان در قبال هر برگ بیمه بیمار مراجعهکننده، باعث میشوند پزشکان وقت کمتری را به برقراری ارتباط با بیمار اختصاص دهند و این اعتماد عمومی بیماران نسبت به پزشک را کاهش داده و هر دو طرف قربانی بیتوجهیهای مراکز بیمه میشوند.
تافتاچی همچنین راهاندازی سیستم بیمهای No fault را مناسبترین سیستم جهت بهبود ارتباط بین بیمار و پزشک دانست و یادآور شد: نمونه این سیستم امروزه درمورد بیماران تصادفی در کشور اجرا میشود و بسیار موثر بوده است.
وی در پایان، سیستم نظارتی در بیمارستانها را بسیار خوب ارزیابی کرد و افزود: خوشبختانه در چند سال اخیر حضور متخصصان پزشکی قانونی در بیمارستانها، منجر به اصلاح ساختارهای قانونی بیمارستانها و ارائه مشاوره به بیماران و پزشکان شده است که این امر در میزان کاهش نارضایتی بیماران و به حداقل رساندن قصور پزشکان در بیمارستانها بسیار موثر بوده است.
موضوع مطلب : پزشکی قانونی