نشست هماندیشی «شروط بنایی در عقد نکاح» برگزار شد
نشست هماندیشی «شروط بنایی در عقد نکاح» از سوی دفتر مطالعات و تحقیقات زنان وابسته به مرکز مدیریت حوزههای علمیه خواهران برگزار شد...
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) ـ منطقه قم، مهدی سنجرانی، عضو هیات علمی دفتر مطالعات و تحقیقات زنان به ارائه تحقیق خود با عنوان «شروط بنایی در عقد نکاح» پرداخت و به سووالات کارشناسان این نشست پاسخ گفت.
سنجرانی، شروطی را که افراد پیش از پذیرفتن قرارداد، با طرف دیگر در میان گذاشته و پس از پذیرفتن منجر به معامله میشود را شروط بنایی نامید.
وی در بیان تفاوت شروط بنایی با شروطی که به طور صریح و مستقیم در ضمن قرارداد واقع میشوند، اظهارکرد: این شروط تنها پیش از انجام معامله و محکم کردن قرارداد بین طرفین قرارداد مورد چانه زنی و پذیرش قرار میگیرد و هرچند هنگام پذیرش و امضای قرارداد تکرار نمیشود ولی مد نظر قرار میگیرند؛ در صورتی که شروط صریح، در متن قرارداد بیان میشوند.
سنجرانی به ذکر ادلة دو دیدگاه مقابل و بررسی آنها پرداخت.
وی با مناقشهپذیر دانستن ادلهای که شروط بنایی در عقد نکاح را نامعتبر میدانند، به دفاع از دیدگاه مقابل شروط بنایی پرداخت و در مجموع، ادلة مدافعان صحت این شروط را قویتر و مقبولتر معرفی کرد.
در ادامه جلسه حجج اسلام قائنی و رحمانی کارشناسان به نقد و بررسی دیدگاه سنجرانی محقق این تحقیق پرداختند.
حجتالاسلام قائنی با اشاره به ابعاد مثبت این پژوهش اظهارکرد:«شروط» مذکور در روایاتِ مربوط به عقد موقت، در ارکان و احکام عقد متعه منحصر نیست و به آنها «انصراف» ندارد. از این رو، پذیرش صحت شروط بنایی با مشکل روبهرو خواهد بود.
حجتالاسلام رحمانی کارشناس دیگر این نشست نیز اظهارکرد: با توجه به مجموع روایات باب عقد موقت، میتوان مدعی شد ادله باب متعه، که مورد تمسک مخالفین صحت شروط بنایی قرار گرفته است، انصراف به ارکان عقد نکاح داشته است و ربطی به شروط بنایی ندارد.
در پایان این نشست، اعضای هیات علمی دفتر مطالعات و تحقیقات زنان به ابراز دیدگاه خود پیرامون مسئله تحقیق پرداختند.
موضوع مطلب : عقد نکاح - مهریه - طلاق - حقوق خانواده - حقوق زنان