/بررسی حقوقی اجرای طرح امنیت اجتماعی/
عبدالصمد خرمشاهی:
بدحجابی در قانون جرمانگاری نشده است
برخورد با جرایم مشهود وظیفه قانونی نیروی انتظامی است
یک وکیل دادگستری گفت: بدحجابی بر اساس قانون جرم محسوب نمیشود و در قوانین ایران فقط تاکید شده کسانی که بدون حجاب در انظار عمومی ظاهر شوند، مرتکب جرم شدهاند...
عبدالصمد خرمشاهی در گفتوگو با خبرنگار حقوقی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، اظهار کرد: به دلیل فصل گرما معمولا خانمها در تابستان از لباسهایی با رنگ روشن و بعضا غیرمناسب استفاده میکنند و همین امر باعث به وجود مشکلاتی در جامعه شده اما با بروز چنین مشکلاتی این سئوال مطرح میشود که آیا فقط با شروع فصل گرما جامعه احتیاج به طرح امنیت اجتماعی دارد؟
وی گفت: اگر هدف ایجاد امنیت اجتماعی است، این امنیت به هیچ وجه نمیتواند منحصر به فصل خاصی باشد. نیروی انتظامی موظف است با جرایم مشهود بدون دستور خاص از مقام قضایی برخورد کند و به دلیل متفاوت بودن پوشش خانم ها در تابستان، نیروی انتظامی بر اساس قانون وظیفه خود میداند که برای برقراری امنیت اجتماعی در این زمینه دخالت کند.
این وکیل دادگستری عنوان کرد: طبق صحبتهای اخیر فرمانده نیروی انتظامی، هدف آنها در اجرای این طرح رشد فضایل اخلاقی در جامعه است، بنابراین نیروی انتظامی موظف است از ویترین اجتماعی که همان ظاهر جامعه است حمایت کند تا رفتارهایی، خلاف قانون صورت نگیرد.
خرمشاهی با بیان اینکه مساله اخلاق و فرهنگ مقولهای پیچیده و دشوار است که متصدیان اولیه آن آموزش و پرورش و وزارت فرهنگ و آموزش عالی است، خاطرنشان کرد: حساسیت نیروی انتظامی برای جلوگیری از جرایم مشهود قابل درک است اما این سئوال مطرح میشود که آیا مسائل فرهنگی جامعه جزء رسالت و وظایف اولیه نیروی انتظامی محسوب میشود؟
اخلاق و فرهنگ مسالهای پیچیده است که باید برای ارتقاء و رشد آن از اساتید اخلاق و روحانیون کمک گرفت تا نیروی انتظامی مستقلا و با برخوردهای قهری ناچار به دخالت در این حوزه نباشد زیرا دخالت انتظامی ممکن است نتیجهای عکس و منفی را به همراه داشته باشد.
وی افزود: اگر احساس شود جوانی با پشت سر گذاشتن دوران جوانی اش باز هم عضوی هنجارشکن در جامعه است، در این مرحله نیز برخورد نیروی انتظامی نمیتواند مشکلات را حل کند، نیروی انتظامی شاید بتواند ظاهر جامعه را حفظ کند، اما این ناهنجار ها به فضای مجازی کشیده خواهد شد و در آنجا عمیق رشد میکند.
این حقوقدان با تاکید بر اینکه در قانون برای پوشش تعریف دقیقی نداریم، بیان کرد: بدحجابی در قانون جرمانگاری نشده است و در قوانین کشور صراحتاً اعلام شده است کسانی که بدون حجاب در انظار عمومی ظاهر شوند مرتکب جرم شدهاند، اما غالبا اکثر خانم هایی که بازداشت میشوند بدون حجاب نیستند، بلکه بدحجاب هستند و این بدین معنی است که آنها قابل اصلاح هستند و این موضوع نیز مصداق جرم مشهود نیست.
خرمشاهی در ادامه افزود: جرم مشهود شامل کسانی است که بدون رعایت حجاب کامل شرعی در جامعه ظاهر شوند و نیروی انتظامی می تواند اشخاص را که بدون حجاب در جامعه هستند را تحت عنوان جرم مشهود بازداشت کند اما همانطور که گفته شد اکثر مواردی که در فصل گرما با آنها برخورد میشود مصداق جرم مشهود نیستند.
وی اظهار کرد: برخورد با جوانان شاید در ظاهر ساده باشد اما در حقیقت امری دشوار و پیچیده است زیرا جوانان به برخوردهای فیزیکی عکس العمل نشان خواهند داد و این عکس العمل ها از نظر روحی و روانی بر سطح جامعه بسیار تاثیرگذار است و ممکن است این رفتارها در دفعات بعد به صورت واکنش های ضد اجتماعی در جامعه ظاهر شود.
این وکیل دادگستری بیان کرد: نهادهای مربوطه باید قبل از آنکه پلیس مجبور به دخالت و برخورد مستقیم شود فرهنگسازی های لازمه را انجام دهند زیرا نیروی انتظامی به تنهایی در رابطه با این مساله چندان موفق نخواهد بود.
وی درپایان گفت: برای اینکه در خصوص نحوه پوشش متعارف بتوانیم اکثر جامعه را قانع کنیم نیازمند یک گفتمان اجتماعی هستیم و به نظر میرسد که این یک راهکار منطقی و مناسب باشد
ایسنا
موضوع مطلب : امنیت اجتماعی - پیشگیری از جرم - آمار جنائ