/ میزگرد بررسی پدیده کودک آزاری/
نایب رییس انجمن حمایت از حقوق کودکان:
نهادهای مسوول از ارائه آمار کودکآزاری خودداری میکنند
نایب رییس انجمن حمایت از حقوق کودکان با بیان اینکه سیستم گزارشدهی برای موارد کودکآزاری در کشور وجود ندارد، گفت: نهادهای مسوول در حالی از ارائه آمار کودکآزاری خودداری میکنند که ارایه آمارها میتواند به حل این معضل کمک کند...
لیلا ارشد در میزگرد «بررسی پدیده کودک آزاری» که در محل خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، برگزار شد، اظهار کرد: تکذیب آمار 90 درصدی وقوع کودکآزاریها در خانه که توسط منابع رسمی اعلام و مورد شک و شبهه واقع شد، نشان میدهد همچنان شناخت کافی از این پدیده و اراده جدی برای برخورد با آن وجود ندارد.
وی افزود: لازم است به کودکان در معرض خطر نگاه کارشناسی شود، در این راستا باید امکانات مداخله و پیگیری برای مددکاران و روانشناسان اجتماعی فراهم شود تا بدون اتلاف وقت وارد عمل شوند.
طولانی شدن گرفتن حکم قضایی در کودک آزاریها موجب از دست رفتن کودک می شود
نایب رییس انجمن حمایت از حقوق کودکان در ادامه با بیان اینکه در موارد کودکآزاری اورژانس اجتماعی است که با انجمن همکاری میکند، عنوان کرد: البته اورژانس هم خود در این زمینه محدودیتهای قانونی دارد، بارها پیش آمده که پروسه گرفتن حکم قضایی بیش از دو ماه طول بکشد و اورژانس هم در این مدت توان مداخله نداشته و کودک از دست رفته است و یا اتفاقهای ناگواری رخ دادهاند.
به گفته ارشد، کلانتریها هم در این زمینه همکاری لازم و کافی را نمیکنند به عنوان مثال چند مورد گزارش آزارجنسی به انجمن رسید که پس از اطلاع به کلانتری اعلام میکردند تنها در هنگامی وارد عمل میشوند که در هنگام وقوع جرم مطلع شوند. چنین اقدامی مگر امکانپذیر است؟ انتظار این است تدابیری اندیشیده شود تا ماموران به سرعت وارد عمل شوند و کودک را به طور موقت از آن مکان خارج کنند.
وی همچنین با اشاره به عمومی بودن جرم کودکآزاری اظهارکرد: عمومی بودن به این معنی است که هر فردی از کودکآزاری مطلع شود موظف به اطلاعرسانی آن است و نیروی انتظامی و دستگاه قضا وظیفه پیگیری دارند اما در عمل چنین اتفاقی رخ نمیدهد و پلیس میگوید اجازه ورود ندارد و دستگاه قضا هم همکاری لازم را ندارد حال آنکه باید پرسید جایگاه حمایت از کودکان در معرض خطر کجاست؟
نایب رییس انجمن حمایت از حقوق کودکان افزود: طبق این قانون باید بدون گرفتن اسم و مشخصات اطلاع دهنده، کودکآزاری پیگیری شود اما اورژانس و کلانتریها اسم و مشخصات را جویا میشوند و بسیاری هم به خاطر ترس حاضر به معرفی خود نیستند به عنوان مثال جراحی مورد کودکآزاری را به انجمن معرفی و اعلام میکرد حاضر نیست به خاطر امنیتش معرفی شود.
اعطای حق شکایت و پیگیری کودکآزاری سمنهای شهرهای کوچک را در معرض خطر قرار میدهد
ارشد در ادامه با اشاره به اعطای حق شکایت و پیگیری موارد کودکآزاری به سمنها به عنوان شاکیان خصوصی در لایحه آیین دادرسی کیفری، عنوان کرد: این موضوع سمنها را در شهرهای کوچک در معرض خطر قرار میدهد، هر فردی باید بتواند بدون نیاز به ابزار هویت و با اطمینان از امنیت و با لحاظ حقوق شهروندیاش موارد کودکآزاری را اعلام و یا حتی پیگیری کند.
وی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به لزوم تشکیل نهادی مسوول در رابطه با امور کودک، گفت: بیش از 10 سال است انجمن پیشنهاد تشکیل شورای عالی کودک را ارائه داده است، طبق این پیشنهاد هر نهاد مرتبط با امور کودکان نمایندهای به شورا معرفی و شورا به ریاست رییسجمهور تشکیل میشود و این امر هیچ هزینه برای دولت ندارد.
نایب رییس انجمن حمایت از حقوق کودکان افزود: این شورا میتواند زمینهساز نگاهی همهجانبه به مسایل کودک شود و نمایندگان سمن های کودکان هم در این شورا عضویت داشته باشند، در این شورا حتی میتوان به وضعیت فرزندان حاصل از ازدواج های دوملیتی و پناهجویان افغانی هم بررسی کرد.
شیوههای فرزندپروری را باید به همراه درس تنظیم خانواده به جوانان آموزش داد
ارشد همچنین با تاکید بر ضرورت دادن آموزشهای والدی به جوانان اظهار کرد: هنگامی که والدین هویتیابی کودک خردسالشان را لجبازی تلقی کرده و او را مورد ضرب و شتم قرار میدهند یعنی آموزش والدی ندیدهاند. لازم است شیوههای فرزندپروری را از دبیرستان و در دانشگاهها در کنار تنظیم خانواده برای کاهش کودک آزاری به جوانان آموزش داد.
ترس از مجازات بر کاهش جرم موثر نیست
وی ادامه داد: باید به افراد یاد داد چگونه خشم خود را در هنگام خشمگین شدن کنترل کنند. ضمن اینکه نشان دادن اعدام و مجازات خشونت جامعه را پایین نمیآورد و ترس از مجازات هم بر کاهش جرم موثر نیست.
نایب رییس انجمن حمایت از حقوق کودکان در ادامه سخنان خود در میزگرد ایسنا عنوان کرد: انجمن در پایان هر سال گزارشی از فعالیت خط تلفنی صدای یارا را به مسوولان مربوطه مانند وزارت بهداشت، آموزش و پرورش، سازمان بهزیستی و غیره ارایه میدهد تا آسیبهای شایع شناسایی شوند.
ارشد در ادامه با اشاره به پیوستن ایران به پیمان نامه دفاع از حقوق کودکان، گفت: یکی از تکالیف این پیمان نامه آموزش حقوق کودک است اما هیچ نهاد رسمی تاکنون اقدام به این کار نکرده است و برای جبران این امر عمده فعالیت انجمن آموزش پیماننامه در مدارس، سالنهای شهرداری و غیره به شهروندان است.
وی درپایان با اظهار امیدواری از تصویب لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان پس از سه سال ماندن در دولت، ابراز امیدواری کرد این لایحه هرچه سریعتر و بدون تغییر در مجلس تصویب شود.
ایسنا
موضوع مطلب : شکنجه کودکان - کودک آزاری - حقوق کودک - کانون اصلاح وتربیت