وزیر دادگستری:
قانونگریزی یکی از چالشهای کشور است
بسیج میتواند اعتبار قوانین را در بین مردم افزایش دهد
وزیر دادگستری گفت: اجرای درست قانون و کشاندن آحاد جامعه به سمت قانونگرایی باید مورد توجه حقوقدانان بسیجی قرار گیرد، چرا که امروزه یکی از چالشها و آسیبهای کشور قانونگریزی است...
به گزارش خبرنگار حقوقی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) – منطقه خراسان، مرتضی بختیاری در دومین هماندیشی حقوقدانان بسیجی که در محل سالن همایشهای دادگاه تجدیدنظر استان خراسان رضوی برگزار شد، با بیان اینکه بررسی جایگاه مسوولیتها و انتظاراتی که از حقوقدانان بسیجی میرود، از یک سو نیازمند درک عمیق تفکر، شخصیت و تواناییهای بالقوه و بالفعل بسیجیان است، اظهار داشت: از سوی دیگر این امر ناظر به درک الزامات و نیازهای و بایستههای حقوقی جامعه است.
وی افزود: واژه بسیجی مفهومی است که از چارچوب رزم و جنگاوری بسی کلیتر و عمیقتر میباشد چرا که مراتب بندگی صرفا در جنگ و جهاد خلاصه نمیشود بلکه مفهومی است که در تمامی شئون زندگی تنیده شده و در ابعاد گوناگون حیات فردی و اجتماعی او عینیت مییابد.
بختیاری با اشاره به اینکه در میان هدفهای مقدس و متعالی انبیاء الهی گذشته از نشر دین، دعوت به توحید و تحکیم شالوده ایمان به مبدا و معاد، یکی از مهمترین اهداف والایی که در سرلوحه برنامههایشان قرار داشته استقرار عدالت و حاکمیت احکام و مقررات الهی بوده است، گفت: رعایت احکام الهی و اجرای عدالت با مفهوم حقوق، قانون گذاری و امر قضا رابطه تنگاتنگ و تفکیک ناپذیری دارد و به گونهای که پیاده شدن احکام الهی از اهداف بزرگ انبیاست.
وی خاطرنشان کرد: تعلیمات انبیاء و حکومتهای الهی و اسلامی در صورتی به این هدف بزرگ و مقدس دست خواهند یافت که در متن جامعه توفیق برقراری امنیت در همه حوزهها را به دست آورده باشند و امروزه بار سنگین این مسوولیت بر عهده حقوقدانان و مسوولان قضایی است.
وزیر دادگستری در ادامه در بررسی نقطه مشترک تفکر و شخصیت بسیجی با مقوله حقوق، به رکن عدالتخواهی همه جانبه اشاره کرد و افزود: در همه ابعاد اجتماعی، حقوقی، اقتصادی، سیاسی و اخلاقی تفکر بسیجی یعنی عدالت علی(ع) موج میزند؛ عدالتی که او حاضر نمیشود حتی به قیمت تمامی جهان، پوست جویی را از دهان موری برگیرد.
وی اظهارکرد: تفکر بسیجی آنگاه که دفاع از کیان اسلام و غیرت مسلمین و حقوق مستضعفین باشد صیقل دهنده شمشیر عدالت جو و ظلم ستیز قانون و قانونگزاران بوده و استحکام بخش گامهای استوار همراهان و یاران رسول الله است.
بختیاری با بیان اینکه تحلیل موازین و ساختارهای ناظر به بسیج و جایگاه او نشان میدهد که کارکردهای حاصل از انجام ماموریتهای این نهاد مقدس را می توان به دو دسته تقسیم کرد، افزود: بخشی از این موارد چنان واجد اهمیت است که قانون اساسی و قوانین راجع به عملی کردن اصل 151 قانون اساسی بر آن تاکید داشته و در صدر وظایف بسیج در مجموعه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است اما در کنار آن بسیج به عنوان نیروی که حجم وسیعی از اقشار و اصناف مختلف جامعه را تحت پوشش قرار داده، دارای قابلیتها و ظرفیتهایی است که از دید جامعه مغفول نمانده است.
وی ادامه داد: این سلسله قابلیتهای موجب افزایش ماموریت بسیج در جهت پشتیبانی از حسن انجام وظایف قانونی سایر نهادها از جمله نهادهای حقوقی شده است.
بختیاری با اشاره به اینکه حقوق مسوولیت پاسخگویی به باید و نبایدهایی است که درباره هر پدیده اجتماعی، اخلاقی، سیاسی، اقتصادی و..... به عرصه تعاملات انسانی وارد شده و حقوق باید قواعد حاکم بر آنها را تبیین و ارائه کند.
وی عنوان کرد: در این میان قانون اساسی مبنای عمل هر کشور و عالیترین سند حقوقی آن جامعه برای تنظیم قوانین دیگر است که به مدد آن میتوان بسیاری از تهدیدها و آسیبها را دفع کرد.
وزیر دادگستری گفت: در حال حاضر یکی از آسیبهای سیستم قضایی به مسایل ساختاری برمیگردد که در این خصوص فصل یازدهم قانون اساسی ظرفیتهای بالقوهای را جهت بهبود و ارتقای کارآمدی سیستم قضایی کشور پیشرو مینهد.
بختیاری خاطرنشان کرد: یکی از رسالتهای مهم جامعه حقوقدانان بسیجی تقویت نظام حقوقی جامعه از طریق پژوهش و تحقیق است به نحوی که قوانین باید ضمن برخورداری از آبشخور فقه غنی اسلام، با نیازها و الزامات جامعه امروزی نیز سازگاری داشته و با زدودن غبار کهنگی تهذیب شود.
وی نکته مهمی را که باید مورد توجه حقوقدانان بسیجی قرار گیرد اجرای درست قانون و کشاندن آحاد جامعه به سمت قانونگرایی دانست و با بیان اینکه قانونگریزی یکی از چالشها و آسیبهای کشور است، عنوان کرد: این الزام نخست از طریق عمل به قانون از سوی حقوقدانان بسیجی آغاز شده و در وهله دوم این نهاد عظیم که برخاسته از دل جامعه است، باید بتواند راهکارهای مهم و موثر ترویج قانون گرایی را در بین جامعه ارائه دهند.
وزیر دادگستری گفت: بسیج به یمن آنکه دقیقتر از همه اقشار، واقعیات جاری جامعه را میبیند و اوضاع و شرایط حاکم را رصد میکند، میتواند موارد تقابل قانون را با شرایط عینی جامعه بهتر و دقیقتر درک کرده و با پیشنهادات راهگشای خود ضمن توسعه فرهنگ قانون گرایی، اعتبار قوانین را در بین مردم افزایش دهد که این مهم در نهایت به کاهش جرم و سلامت جامعه خواهد انجامید.
وی با اشاره به اینکه یکی از الزامات و ضرورتها، مقابله جدی با جنگ نرم است، خاطرنشان کرد: امروزه شکل جنگ عوض شده و جنگی که تا دیروز حقوق نیروهای مسلح، دادگاه نظامی و حقوق جنگ بر آن حاکم بود نیازمند قواعد جدیدی است به گونهای که اگر در گذشته آموزش نظامی شرط ورود به جبهه بود، امروزه جنگ نرم با توجه به عرصه تقابل از فضای سایبر گرفته تا امواج سینوسی همه فضاها را در بر میگیرد و طبعا این جنگ حقوق جدیدی را طلب میکند که مبارزان آن باید ضمن التزام به ارزشهای انقلاب و عرق حمایت و حراست از کیان نظام مقدس جمهوری اسلامی از هوشمندی دانش و آگاهی لازم نیز برخوردار باشند.
وی افزود: همچنین باید شناخت حقوقدانان بسیجی نسبت به قوانین الهی و تاریخ اسلام عمیقتر و جدیتر باشد تا بتوان در جهت دفاع در برابر تهدیدات دشمنان و کسانی که قوانین الهی را به سخره میگیرند، استفاده کرد.
بختیاری با بیان اینکه رسالت مهم ضمن اینکه کمک میکند تا زمینه قانونگذاری مسایل مستحدثه اسلامی فراهم شود، اظهارکرد: این امر همچنین سبب میشود تا با توجیه و تبین دیدگاههای قوانین الهی، پرده از چهره کریه مدعیان دروغین حقوق بشر که قوانین دست سازشان را برتر از قوانین آسمانی میدانند و مدعی هستند حقوق بشر بیشتر در قوانین آنها جلوهگر شده برداشته شود.
وی گفت: نگرش بسیجی باعث میشود که ضمن جلوگیری از تهدیدات دشمن، خطاهای آشکار آنان نیز که با حقوق مسلم بشر در تضاد است به آنها گوشزد شود.
وزیر دادگستری در پایان خاطرنشان کرد: عدالت از قوه قضاییه که پرچم دار عدل است، نشات میگیرد و این نهاد مقدس باید کارآمدترین مخلصترین و متعهدترین افراد را در جای جای مسوولیتها قرار داده و بتواند نیروی انسانی خود را با این نگرش و فرهنگ پرورش دهد.
موضوع مطلب : سازمان بسیج حقوقدانان - حقوقدانان بسیجی